Op zoek naar “Nemo” in Kenia – Free Press Unlimited

Wereldwijde aquariumhandel: op zoek naar “Nemo” in Kenia

maandag, 30 december 2019

Journalisten Ingrid Gercama en Nathalie Bertrams reisden naar Kenia om te onderzoeken waar de kleurrijke zee siervissen in de aquaria van Nederlandse hobbyisten eigenlijk vandaan komen. Aan de kust rond Mombassa ontmoetten ze vissers en exporteurs en leerden over de ecologische kost van de wilddierhandel.

Tanne Hoff uit Vlaardingen, snapt wel hoe “een visje je hart sneller kan laten kloppen”. De biologieleraar kon weleens de beroemdste zeewater aquarium hobbyist van Nederland zijn. Hij spreekt op conferenties, reist met zijn familie naar alle plekken waar populaire en bijzondere aquariumvissen vandaan komen en schrijft bestsellers over zijn ervaring. Op Facebook post hij foto’s met hashtags als #fishporn en #allmymoneygoestocorals. “Het is natuurlijk totale onzin,” lacht Hoff met een goede dosis zelfspot, “maar het maakt mensen blij.” Toch maakt hij zich steeds meer zorgen over de duurzaamheid van zijn hobby: “De meesten hebben geen idee waar hun vis vandaan komt.”

Miljoenen siervissen vliegen jaarlijks Schiphol binnen. Ze komen van ver: uit tropische wateren gevangen, belanden ze als huisdieren of kleurrijke decoraties in onze huiskamers. De visjes voor de Nederlandse aquariumbakken komen vooral uit Aziatische landen, meestal uit de koraaldriehoek rond eilanden in de Filipijnen en Indonesië, banden al gevormd tijdens de koloniale tijd. De handel in levende aquariumdieren omspant wereldwijd meer dan 125 landen, en heeft een geschatte waarde van ongeveer negen miljard euro (inclusief accessoires als aquariumbakken, speciaal licht en chemicaliën).

Full article here:

https://www.freepressunlimited.org/nl/blog/wereldwijde-aquariumhandel-op-zoek-naar-nemo-in-kenia